2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Marosvásárhelyen nincs még szolgáltató, amely begyűjthetné a szelektív hulladékot

2019. június 28. 14:34, utolsó frissítés: 14:36

Június 17-én elkezdték a szelektív hulladékgyűjtést Maros megye dicsőszentmártoni régiójában: Szászbogácson, Vámosgálfalván, Mikefalván és Oláhkocsárdon, számolt be a hírről a Népújság. A megyét hét régióra osztották fel, amelyből eddig hat esetében már alá is írták a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos szerződéseket. A 2-es számú, marosvásárhelyi övezetben egyelőre nem lehet tudni, hogy mely vállalat végzi majd el a szelektív hulladékgyűjtési munkálatokat.


Tóth Andrea, az Ecolect Maros Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta a lapnak, hogy ez a szolgáltatás már nagyon szükségessé vált, és a lakosság is igényt tart arra, hogy a hulladékgyűjtés környezettudatosan történjen.

Az ügyvezető igazgató elmondása szerint a marosvásárhelyi övezetben, ami hulladékgyűjtési szempontból a legnagyobb falatot jelenti, azért nem került még szolgáltató, mert a kiírt pályázatra három cég jelentkezett, ezek közül egy (a Conart Structuri–Financial Urban–Pavacom) nem nyújtotta be időben a dokumentációt, a másik kettő (a
Sylevy Salubriserv–Brai Cata, valamint az Eco Salubriserv Kft.) pedig nem felelt meg a feladatfüzet műszaki elvárásainak.

Tóth elmondása szerint Marosvásárhelyről és a környező településekről származik a megyében megtermelt hulladék fele, amely 60 ezer tonnát tesz ki. A pályázó cégek pedig sem logisztikai, sem műszaki szempontból nem tudták volna ellátni a szelektív hulladékgyűjtési feladatokat.

„Nagyvárosról, nagy lakótelepekről, ipari övezetekről lévén szó a szolgáltatónak nagyobb kapacitásra és mobilitásra van szüksége ahhoz, hogy ellássa a szelektív hulladékgyűjtési feladatot. A fellebbezési időszak tíz nap, miután ez lejár, elkezdhető az újabb kiírási procedúra”- nyilatkozta még a lapnak Tóth.

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy egyelőre nagyon nehéz konkrét válaszokat adni arra, hogy a szelektív hulladékgyűjtés beindításával hogyan alakul majd a szemétdíj, de a megyei tanácsosok számításai szerint a havi szemétdíj fejenként 8-9 lej körül lesz városon, ez az összeg körülbelül annyi, amennyi eddig is volt, vidéken talán ennél is kevesebb. (Népújság)Nyitókép: inmures.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >