2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Visszaküldték a Fülöp-szigetekről a kanadaiak újrahasznosíthatatlan szemetét

2019. június 30. 10:28, utolsó frissítés: 10:41

Megérkezett Kanadába a csaknem hetven konténernyi szeméttel megrakott hajó, amelyet egy hónapja indítottak útnak a Fülöp-szigeteki hatóságok, miután Manila hiába sürgette Kanadát, hogy szállítsa vissza az öt éve lerakott tetemes mennyiségű szemetet - közölte a CNN hírtelevízió.


Forrás: greenpeace.orgForrás: greenpeace.org


A hajó június 1-én indult útnak, és szombaton kötött ki a vancouveri kikötőben.

Ottawa májusban már jelezte, hogy kész visszaszállítani az öt éve odahordott szemetet, de előbb biztosítani akarja, hogy a hulladékkezelés a kanadai biztonsági és egészségügyi előírásoknak megfelelően történjen. Manila sérelmezte, hogy a kanadai hatóságok halogatják a döntést, és május 15-ig adott határidőt a szemét visszaszállítására. Kanada ezt határidőre nem tette meg, Manila pedig másnap bekérette a külügyminisztériumba a kanadai nagykövetet.

Ottawa végül azt ígérte, hogy június végéig visszaviszi a szemetet, de Manila túl későinek tartotta az időpontot, és Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök utasítására egy hajózási vállalatot bíztak meg a szemét visszaszállítására, Kanada pedig vállalta, hogy kifizeti a szállítási költségeket.

A több száz konténernyi szemetet - műanyag palackokat, zacskókat, újságpapírokat és használt pelenkákat - a Chronic Plastics nevű, azóta megszűnt ontariói székhelyű vállalat szállította a szigetországba, azt állítva, hogy a konténerek újrahasznosítható műanyagot tartalmaznak.

A National Post azt írja, a szemétvisszaszállítás költsége 1.14 millió dollárra rúg, és további 375 ezer dollár lesz annak elégetése a Metro Vancouver hulladékégetőben. (mti, National Post)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >