2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Július 3-án megnyílik Kovászna megye első csomagolásmentes boltja Sepsiszentgyörgyön

2019. július 02. 13:47, utolsó frissítés: 14:04

Július 3-ától Sepsiszentgyörgy központjában, a Szimpla mellett megnyílik Kovászna megye első csomagolásmentes boltja. A Lucky Day Fancy Shop egyébként már működik 2018 vége óta, kézműves termékek (sörök, borok, szappanok, édességek stb.), ökologikus tisztítószerek, környezetbarát fogyóanyagok szerepeltek kínálatukban, amely most kibővül és megújul.




A koncepció a hulladékmentesség elve: lehetővé teszik a vásárlók számára, hogy csomagolásmentesen vásárolhassanak olyan alapélelmiszereket, mint a rizs, laska, kukoricaliszt, kávé, tea és társai. A kínálatban kimérős mosódió, ehető evőeszközök és tányérok, bambuszfogkefék és egyéb hasonló termékek is szerepelnek. Ha a vásárlónál nincsen semmilyen táska, szatyor, amibe beletehetné a vásárolt árut, papírcsomagolást adnak melléje.

A cél ráébreszteni az embereket, hogy nem az a természetes, hogy minden egyes áru külön be van csomagolva, általában műanyagba, amit vásárlás után azonnal a szemétbe dobunk. Vásárlóként döntéseinkkel befolyásolhatjuk a piacot, hogy a dolgok jó irányba menjenek, és ha tudatosítjuk, mennyire környezetromboló a rengeteg egyszerhasználatos műanyag csomagolás, megpróbálhatjuk elkerülni az ilyen termékek vásárlását. A Zero Waste (nulla hulladék) mint életforma elérhető, mindez csupán döntés és elhatározás kérdése. Kezdhetjük azzal, hogy egyre kevesebb csomagolt terméket vásárolunk, és hosszú távon megpróbáljuk kiiktatni őket az életünkből.

A bolt Facebook-oldalán arra buzdítják a sepsiszentgyörgyieket, csatlakozzanak az ausztrál Plastic Free Foundation által 2011-ben kezdeményezett műanyagmentes július akcióhoz.

"Ennek lényege, hogy egy teljes hónapon át nemet mondunk az egyszer használatos műanyagokra, tartósabb alternatívát választva helyettük. Motiválunk titeket is, hogy apró lépésekben csatlakozzatok ti is a kezdeményezéshez, hiszen kevés odafigyeléssel mindannyian tehetünk közvetlen környezetünkért" - áll a bolt felhívásában.

"Nem tudjátok, hol kezdjétek el? Adunk pár sokat hallott, de a napi rutin miatt nem mindig betartott tippet, hogy hogyan lehettek környezettudatosabbak nemcsak ebben a hónapban, de a rá következőkben is:
Kerüljétek az agyoncsomagolt termékeket, amelyeket miután kicsomagoltatok, félig meg is töltöttétek a szemeteseteket. Tudjuk, hogy nem egyszerű, de megoldható: ott a piac, áruházak helyett a kisboltok stb.
Vigyetek otthonról szatyrot vásárlásaitokhoz. Így elkerülitek, hogy a boltban vásároljatok műanyag szatyrokat.
Higgyétek el, teljesen normális, hogy saját kis tárolóitokba (lehetőleg üveg, és ne műanyag) kéritek elvitelre az ebédet. Így nem kerül egyszer használatos műanyag tányér és evőeszköz alig 20 perc alatt a kukába."

Az erőforrások pazarlásának megállítása, a meglévők újrahasznosítása jegyében a bolt különböző tudatosító akciókat is szervez. Most például 6 jó állapotban lévő, használt papír ajándéktasakért egy kávét ajánlanak fel. (covasnamedia.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >