2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Brüsszelben betiltották az egyszer használatos műanyagokat a nyilvános eseményeken

2019. július 02. 15:01, utolsó frissítés: 16:02

Brüsszel az első belga város, ahol hivatalosan betiltották az egyszer használatos műanyagokat a nyilvános eseményeken - írja a The Brussels Time.


Az intézkedést még tavaly bejelentették, de mostantól lép teljes egészében érvénybe. A város vezetése bejelentette, ez az első lépés a belga (és európai) főváros teljes hulladékmentesítése felé; Brüsszel a nulla hulladék mozgalom (zero waste) pionírja kíván lenni, jelentette ki Zoubida Jellab, a városháza illetékese.

A tiltás érvényes a fesztiválokon vagy más brüsszeli nyilvános eseményeken eddig szokásos módon kínált/kirakott műanyag pohárra, tartóra, evőeszközre, szívószálra, de léggömbre is. Alternatívaként bambuszból vagy papírból készült termékeket lehet használni, ami szintén nem ideális megoldás, mutatott rá Johan Eyckmans környezetközgazdász.

Bár a mostani tiltás szükséges lépés afelé, hogy az egyszerhasználatos műanyagok 2021-es európai uniós betiltásának célját teljesíteni lehessen, a bambusz és a karton csak egy kicsivel jobb, mint a műanyag, hiszen ugyancsak szemetet termel és negatív hatással van a környezetre, hívta fel a figyelmet. A bambusz ugyan komposztálható, tehát lebomlik, de a papírtányérok kartonját nem lehet újrahasznosítani oly módon, mint a normál papírt, mivel azokat egy vékony fólia borítja, amely megakadályozza, hogy szivárogjanak.

A tiltás érvénybe lépését követően bárki, aki nyilvános eseményen egyszerhasználatos műanyagot kínál, bírságot kaphat. Az intézkedés azonban nem érvényes az utcai és/vagy mozgóárusokra, hacsak nem egy nyilvános esemény területén tartózkodnak éppen - írja a brüsszeli lap. (brusselstimes.com)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >