2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Emil Boc szerint nem a város feladata a Szamost szennyezők megfékezése

2019. július 16. 20:21, utolsó frissítés: 20:30

A hétvégén nagy felháborodást keltett az, a Szamos-partot népszerűsítő Somes Delivery rendezvény néhány evezőse által közzétett Facebook-bejegyzés, amelyen az látható, hogy Szászfenes és Kolozsvár között a folyópart tele van szeméttel. Azóta petíció is született az ügyben, amelyben arra kérik az illetékeseket, hogy azonnal léptessenek életbe egy környezetvédelmi kampányt és tisztítsák meg a Szamos érintett szakaszát, továbbá követelik Kolozsvár polgármesterétől, hogy léptessen életbe olyan intézkedéseket, amelyek megállítják a szemét lerakását a folyó partján.


Emil Boc polgármester keddi sajtótájékoztatóján megköszönte a Somes Delivery-nek, hogy újfent felhívta a problémára a figyelmet, de kiemelte, nem a kolozsváriak szennyezik a folyót, a hulladék a folyó felső szakaszán kerül a vízbe. Hozzátette, a város területén rendszeresen takarítják a Szamos-partot.

A politikus ismertette, többször szerettek volna szemétfogó hálókat és különböző gátakat felszerelni, de ezt a vízügyi hatóságok nem engedélyezték. Ennek ellenére, folyamatos a kommunikáció a két szerv között a szennyezés megfékezésének érdekében. Hasonlóképpen egyeztetésre került sor a szászfenesi és a gyalui polgármesterekkel és az ottani helyi rendőrség is ellenőrzéseket végzett a partszakaszon. Mint mondta, nyitottságot tapasztalt a részükről a probléma megoldására.

Emil Boc kiemelte, nem a polgármesteri hivatal feladata büntetni a szemetelőket és nem is tudják megállítani az illegális hulladéklerakást, azonban vannak erre szakosodott állami szervek, akiknek feladata eljárni ilyen esetekben.

Elégedetlenség a köztisztasági vállalatok kapcsán

Rendkívül elégedetlen a kolozsvári szemétszállító vállalatok szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tevékenységével Emil Boc. A polgármester szerint a két cégre fejenként 20 ezer lejes büntetést róttak ki, de amennyiben nem tartják be a szabályokat, újabb büntetések jöhetnek és végső soron szerződésbontásra is sor kerülhet.

Boc nehezményezte, hogy még mindig nem helyezte ki elég szelektív hulladéktárolót, ahol pedig erre sor került, ott sok esetben nem szállítják el időben a szemetet, így az felgyűlik a tárolókban. Mind mondta, a cégek azzal védekeztek, hogy nem szállították le számukra időben a kukákat, de a polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy az új hulladékgazdálkodási rendelet már január 30-tól elérhető, így lett volna idejük felkészülni a vállalatoknak. A szelektív hulladékgyűjtés tekintetében az elöljáró az ügyfelek tájékoztatásával sem volt elégedett. Emil Boc szerint mindez annak a fényében érthetetlen, hogy a hulladékszállítási vállalatok az új rendelkezésekre hivatkozva még árat is emeltek. A politikus szerint különösen a ROSAL-lal vannak gondok, de a Brantner Veres sem teljesít jól ezen a téren.

Az elöljáró sajnálattal ismerte el, hogy abban az esetben, ha egy lakóközösségen belül valaki nem hajlandó szelektíven gyűjteni a hulladékot, akkor a törvények értelmében nem tudják az egyént büntetni, a következményeket az egész lakóközösségnek kell elszenvednie. A probléma feloldására, Emil Boc tájékoztatása szerint, egy olyan kísérleti projekten dolgoznak, amely szerint a szemétgyűjtő helyekre a lakrészek tulajdonosai csak kártyával léphetnének be. A politikus szerint ezáltal ki lehetne szűrni azokat, akik nem hajlandóak betartani a szabályokat. (hírszerk.)

Nyitókép: Facebook / Mathias Rex

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >