2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romsilva: az erdőtüzek 75 százalékát a felügyelet nélkül hagyott tarlótüzek okozták

2019. július 20. 19:05, utolsó frissítés: 19:05

Az elmúlt öt évben több mint 1 200 alkalommal ütött ki tűz a Romsilva ügykezelésébe tartozó erdőkben, és ezek 75 százalékát az erdők melletti mezőgazdasági területeken, legelőkön felügyelet nélkül hagyott tarlótüzek okozták - derül ki a Romsilva közleményéből.

2014 óta 1 234 erdőtűz pusztított a Romsilva erdeiben, 956 esetben a felügyelet nélkül hagyott tarlótüzek idézték elő ezeket, 24 esetben valamilyen természeti jelenség (például villámlás) volt a kiváltó ok, négy erdőtüzet pedig szándékos gyújtogatás okozott.

Az erdőtüzek összesen 6 930 hektárra terjedtek ki, ebből 6 150 hektáron úgynevezett tőzegtűz pusztított. Az erdészek munkájának köszönhetően az elmúlt években tűz által érintett erdőterületeket sikerült teljes egészében helyreállítani - mutat rá a közlemény.

Ebben a Romsilva illetékesei figyelmeztetik az erdő széli mezőgazdasági területek tulajdonosait és a turistákat, hogy semmiféle tüzet ne hagyjanak felügyelet nélkül, és az erdőtüzek elkerülése érdekében maradéktalanul kövessék a szakemberek utasításait. "Elejét lehet venni a tűznek, ha felelősen viselkedünk, távozáskor megbizonyosodunk arról, hogy tiszta marad utánunk a hely, és teljesen kialudt a tűz" - mondta a Romsilva vezérigazgatója, Gheorghe Mihăilescu.

A Romsilva mintegy 3,14 millió hektár erdőt ügykezel, ez az ország erdős felületeinek 48 százalékát teszi ki. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >