2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Civil összefogással sikerült megmenteni a szatmárnémeti Sugárút egyetlen fáját

2019. augusztus 14. 09:23, utolsó frissítés: 09:27

Civil összefogással sikerült megmenteni a szatmárnémeti I.C. Bratianu sugárút gyakorlatilag egyetlen még megmaradt fáját. A hétfői nap folyamán a helyi zöld civil szervezetek fülébe jutott, hogy járdakorszerűsítés címen kivágásra kerül az Eugen Lovinescu (Papnevelde) és I.C Brătianu (Sugárút) sarkán álló, 80 éves kőrisfa. Ez annál is aggasztóbb hír volt, mivel a sugárúton szinte ez az egyetlen fa, a járdák végig le vannak betonozva.

A flash-mob résztvevői. <i>Fotók: Gozner Gertrud</i>A flash-mob résztvevői. Fotók: Gozner Gertrud


A hír hallatán kedd délutánra civilek flash-mobot szerveztek a fa megmentése érdekében, viszont fennállt a veszélye, hogy az útjavító munkások már a reggel folyamán ki fogják vágni a fát, ezért kora reggel már néhányan kimentek a fához őrt állni. A szerveződő tiltakozási hullámot látva végül a Polgármesteri Hivatal közleményben tudatta, hogy eláll a fa kivágásától. Ennek ellenére a civilek megtartották a délutáni jelképes faöntözési villámcsődületet, amivel tiszteletüket fejezték ki a fa iránt.

A fotón is látható munkagéppel már sikerült a munkásoknak sérülést okozni a fa törzsénA fotón is látható munkagéppel már sikerült a munkásoknak sérülést okozni a fa törzsén

Megöntözték a fát kicsik...Megöntözték a fát kicsik...

és nagyok isés nagyok is


Körülbelül ötven ember, köztük sok gyermek jött el megöntözni a fát, ezáltal kifejezni hálájukat, hogy ez elmúlt évtizedekben tiszta levegőt és árnyékot biztosított a számukra. A civilek a legutóbbi, Kossuth-kerti eset után már jelezték Kereskényi Gábor polgármester felé, hogy az elkövetkezőkben határozottabban fognak fellépni a fakivágások és a szakszerűtlen facsonkítások ellen, amelyek miatt a városi fák nagy része beteg.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatali pár hónapja a Kossuth-kertben vágatott ki egy kétszáz éves tölgyet, ami akkor szintén nagy tiltakozási hullámot váltott ki a szatmári környezetbarát civilekben és szakemberekben. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >