2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem tiltja be teljesen az elefántcsont-kereskedelmet a washingtoni egyezmény

2019. augusztus 22. 16:10, utolsó frissítés: 16:16

A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) kiterjesztéséről Genfben folyó tanácskozás résztvevői egyetértettek arról, hogy egyelőre nem tiltják be az elefántcsont-kereskedelmet a belföldi piacokon, köztük a sokat bírált Japánban.

Az illetékes testület úgy döntött, hogy helyette az egyes országok a vadorzás és az elefántcsont illegális kereskedelme elleni megelőző intézkedéseket hoznak, és azokat jövőre a CITES állandó bizottsága elé terjesztik.

A CITES 1977-ben vette fel az afrikai elefántot a veszélyeztetett fajok közé, 1989-ben betiltotta az elefántcsont nemzetközi kereskedelmét, de engedélyezte, hogy az afrikai államok eladják elefántcsontkészletüket Japánnak és Kínának.

A tilalom nyomán számos ország, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, legutóbb Kína és Szingapúr betiltotta a belföldi kereskedelmet is.

A genfi tanácskozáson 10 ország, köztük Kenya és Elefántcsontpart el akarták érni az elefántcsont-kereskedelem teljes tilalmát, míg mások, köztük Botswana, Namíbia, a Dél-afrikai Köztársaság és Zimbabwe a tilalom lazítására tett javaslatot. Utóbbiak azzal érveltek, hogy nőtt az elefántpopuláció területükön. (mti)

Nyitókép: Thinkstock

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >