2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ferenc pápa: Az esőerdők életbe vágóak a bolygónk számára

2019. augusztus 25. 16:13, utolsó frissítés: 16:26

Ferenc pápa a vasárnapi szertartáson az amazonási erdőtüzekre hívta fel a figyelmet. Megjegyezte, hogy osztja az egyetemes aggodalmat a pusztító erdőtüzek miatt, amelyek az Amazonas térségében lángolnak: aggodalmát imájába foglalta. „Az esőerdők életbe vágóak a bolygónk számára” jegyezte meg a Vatican News közlése szerint.


A Brazil állam szakértői szerint megközelítőleg 77 ezer vadtűz található az országban, ami 85 százalékkal több mint amit a tavaly megfigyeltek.

Vasárnap a Brazil hadsereg alakulatai kiszálltak a terepre, hogy felvegyék a harcot a tűzzel. Jair Bolsonari elnök a nemzetközi aggodalmat megnyugtatandó elmondta, hogy előzetes erdőirtások égnek, az érintetlen esőerdők megúszták a tűzvészt. Fernando Azevedo, védelmi miniszter elmondta, hogy 44 ezer gyalogos áll rendelkezésre, az előzmények nélküli nagyszabású tűzoltáshoz.

A Brazil hadsereg beavatkozására a Bolsonarot ért nemzetközi kritika miatt került sor: pénteken az elnök elrendelte a fegyveres erők tűzoltásra kivonulását, az amazonasi terület védelmére.

A nagyszámú vadtűz több kormányellenes tüntetést és nemzetközi felháborodást váltott ki. Egy múlt heti állásfoglalásban a latin-amerikai és karibi püspököket tömörítő CELAM szervezet is kifejezte aggodalmát.

A püspökök felhívásában a Amazonas környéki kormányokat és az Egyesült Nemzeteket, illetve a nemzetközi közösség segítségét kérték, hogy „mentsék meg a bolygó tüdejét”. Ferenc pápa homíliájában megismételte a felhívást, illetve imádkozott a tüzek megfékezéséért, hiszen „ha az Amazonas szenved, akkor a világ szenved” - tette hozzá. (vaticannews.va)
Nyitókép: Ventura Fire Dep. PIO

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >