2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megszámolnák a bicikliseket Romániában

2019. szeptember 11. 13:09, utolsó frissítés: 13:18

"Biciklis népszámlálást" indított honlapján a Román Kerékpáros Föderáció a 2019-es Román Kerékpáros Körverseny (Turul României) alkalmával, amelynek az a célja, hogy legalább hozzávetőlegesen felmérje a biciklivel rendelkező romániaiak csoportját. Mindenki, akinek egy vagy több bicikli van a tulajdonában, feliratkozhat a listára szeptember 15-éig.

"Azt akarjuk, hogy a romániaiak megszeressék a kerékpározást és a biciklit, hogy kialakítsuk a biciklizés kultúráját, és hogy megmutassuk, milyen szép az ország, ha két kerékről nézed (...) A romániaiak szeretnek biciklizni, akár azért, hogy szabadnak érezzék magukat, akár azért, mert egy egészségesebb életet akarnak élni és örömüket lelni a természetben. Felkérjük őket, hogy vegyenek részt a Biciklisek Népszámlálásán, mert meg akarjuk tudni, hányan gurulunk két keréken ebben az országban, és fogjuk követni a Román Körversenyt" - nyilatkozta a kerékpáros szövetség elnöke, Novák Eduárd.

Készíttettek egy felmérést is, amelyből kiderült, a megkérdezettek 37%-a számára a bicikli népszerűbb közlekedési eszköz, mint a személygépkocsi. Az országos közvélemény-kutatást augusztus végén készítették az Ivox.ro platformon a kerékpáros szövetség felkérésére, 750 válaszadó részvételével, akiknek életkora 18-65 év között volt. A felmérés hibahatára +/- 3%.

Az eredményekből kiderül, tízből heten relaxációs céllal, hétvégéken vagy utazáskor ülnek kerékpárra. 13%-uk hetente egyszer legalább biciklizik.

A válaszadók 64%-a a biciklihez az egészséget asszociálja, ugyanakkor 46% mondt azt, hogy a bicikli gyermekkori emlékeit juttatja eszébe.

A megkérdezettek 38%-a a szabadságérzéssel is asszociálja a biciklizést, 29% pedig egyfajta "zöld" viszonyulást kapcsol hozzá. A biciklizés népszerűségének növekedése a profi kerékpárversenyek nézettségének növekedésében is szerepet játszik: a résztvevők ötöde nyilatkozta, hogy követi a kerékpáros versenyeket.

Mint arról beszámoltunk, a Román Kerékpáros Körverseny idén szeptember 11–15. között zajlik, a verseny Kolozsvárról rajtol és Bukarestben ér véget. Az össztáv 692 kilométer. (Green Report/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >