2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Környezetvédelmi szervezetek jelentették fel Romániát az Európai Bizottságnál

2019. szeptember 12. 14:36, utolsó frissítés: 14:36

Az Agent Green, a ClientEarth és az EuroNatur környezetvédelmi szervezetek panaszt emeltek kedden az Európai Bizottságnál (EB) Románia ellen, mivel szerintük az országban a hatóságok „szisztematikusan irtják” a több száz éves fákat a természetvédelmi területeken.

A környezetvédelmi szervezetek azt állítják, hogy a Romsilva a Natura2000-es természetvédelmi területeken válogatás nélkül vágja ki a fákat, és bár kötelező lenne, nem készítenek környezeti hatástanulmányokat és a vágásokat sem tervezik meg előre. Azt is mondják, hogy a Romsilva mellett a környezetvédelmi minisztérium sem veszi figyelembe azokat a szabályokat, amelyek az ország EU-csatlakozása óta érvényesek.A szervezetek által kiadott közlemény arra is figyelmeztet, hogy a Client Earth környezetvédelmi szervezet az elmúlt évben megnyert már egy hasonló pert Lengyelország ellen. Akkor ugyanis arra kötelezte az Európai Bizottság Varsót, hogy napi 100 ezer eurót fizessen mindaddig, amíg le nem állítja az erdőirtást a Bialowieza Nemzeti Parkban. A környezetvédelmi szervezetek azt remélik, hogy az EB jelen esetben is hasonló bírsággal sújtja majd Romániát.

Ewelina Tylec-Bakalarz ügyvéd felhívta a figyelmet, hogy a Natura 2000-es természetvédelmi területen történő vágások egyértelműen megsértik az EU-s törvényeket, ez a probléma meg igen széles körben jelen van az országban. (green-report.ro/hírszerk)

Nyitókép: Ora de Sibiu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >