2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Online petícióban követelnek tisztább levegőt a kolozsváriak számára

2019. szeptember 30. 14:33, utolsó frissítés: 22:59

Online petícióban követelik a légszennyezés csökkenését kolozsvári lakosok. A petíció szövegében kiemelt fontosságot kap a Donát negyed, pontosabban a Benkő József (Str. Paul Ioan ), a Donát és az Erdő utcák (Pădurii) környéke. A tisztább levegő, valamint az autósforgalom visszaszorítása érdekében a petíció aláírói követelik, hogy a fent említett környéken terjessze ki a városvezetés a tömegközlekedést.

A petíció aláírói szorgalmazzák, hogy a környéken hozzanak létre egy speciális sávot a környezetbarát szállítási eszközök, tömegközlekedési eszközök, közfeladatot ellátó járművek (elektromos buszok, buszok, mentő- és rendőrautók, rollerek, kerékpárok, szennyvízkezelő autók) számára, hogy zökkenőmentesebbé tegyék a forgalmat, és népszerűsítve a tömegközlekedési eszközök használatát.

A petíció szövege kiemeli, hogy a Szászfenesről Kolozsvár belvárosa felé tartó autók rendkívül szennyezik a levegőt a Szamos part és az említett utcák környékén a reggeli (6:30-10:00) és délutáni (15:00-20:00) csúcsforgalom idején. A petíció szerint egy speciális sáv, ahol csupán a fentebb említett járművek közlekednének, nagyban tehermentesítené a forgalmat a környéken, illetve a légszennyezés jelentős csökkenéséhez vezetne. A petíció szövege szerint csakis egy speciális sáv jelenthet megoldást a problémára, amelyet a reggeli és délutáni dugók okoznak Kolozsvár és Szászfenes között.

Úgy fogalmaznak, hogy minden egyes állampolgárnak alapjoga a tiszta levegőhöz való hozzáférés. A szöveg szerint a környezetvédelem globális probléma, ugyanakkor helyi szinteken kell megoldást találni rá.

A online petíciót Dr. Kerekes Erzsébet, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia Karának egyetemi adjunktusa indította el. (hírszerk.)

Nyitókép: cluju.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >