2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Tudor negyedben mérték a legnagyobb légszennyezettséget a marosvásárhelyi Critical Mass idején

2019. október 02. 13:17, utolsó frissítés: 13:17

Szombaton tartották az európai autómentes napot Marosvásárhelyen is, amely során Critical Mass néven megtartották a városi kerékpáros felvonulását Maros megye székhelyén. Emellett a szombati napon a biciklisek útvonalán, 10-11 óra között megmérték a levegő szennyezettségét is, amikor elméletileg kisebb a forgalom a városban. A Critical Mass Facebook-bejegyzése szerint a Tudor negyedben volt a legnagyobb mértékű a légszennyezettség a jelzett időpontban.
A bejegyzés továbbá arról is beszámol, hogy az AMPER, a Pando Association, a Milvus Group és a Fundația Comunitară Mureș - Marosszéki Közösségi Alapítvány 20 darab, a levegő minőségének mérésére alkalmas műszert szeretne felszerelni Marosvásárhely területén, ennek megvalósítása érdekében pedig gyűjtést szerveznek, amelyhez ITT lehet csatlakozni. Gál Sándor, a Marosszéki Közösségi Alapítvány vezetője szerint egy mérőállomás ára 500-600 lej körül mozog.

Jelenleg két mérőállomás működik tesztfázisban Marosvásárhelyen. Ezeknek az adatait ITT lehet elérni.

A Critical Mass annak az elterjedt, városi kerékpáros felvonulásnak a neve, amit minden hónap utolsó péntekén tartanak meg világszerte közel 300 városban. Marosvásárhelyen áprilisban, a Föld napján és szeptemberben az európai autómentes napon két nagyobb felvonulást is tartanak. (hírszerk./Critical Mass)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >