2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két éjszaka alatt hat sertést pusztítottak el a medvék Maros megyében

2019. október 09. 12:31, utolsó frissítés: 12:31

Háztáji gazdaságokba hatoltak be a medvék az elmúlt két éjszaka a Maros megyei Ratosnyán, elpusztítva hat sertést. A prefektus összehívta a sürgősségi helyzeteket kezelő helyi bizottságot.

Mircea Duşa az Agerpres hírügynökségnek elmondta, csak az elmúlt napokban 15 medvét láttak Maros megyei településeken. Ratosnyán hétfő éjszaka egy sertést, a szerdára virradó éjszaka folyamán pedig öt disznót pusztított el a medve. A prefektus ezért összehívta a sürgősségi helyzeteket kezelő helyi bizottságot, az illetékes vadásztársaságokat pedig felszólítják, kérvényezzék a medvék kilövésének engedélyezését. Ebben az évben 14 ilyen kérvényt nyújtottak be, de ezek közül csak hármat hagyott jóvá a minisztérium - mondta Duşa.

A vadásztársaságok illetékesei szerint azonban hiába nyújtanak be kérvényeket a minisztériumhoz, tárcavezető hiányában nincs, akinek jóváhagynia a medvék kilövését. A szakemberek ugyanakkor hozzáteszik, az elkövetkező időszakban a nagyvadak egyre agresszívebbekké válnak, mert a hibernálásra készülve fokozott táplálkozással igyekeznek nagy mennyiségű zsírt felhalmozni a testükben.

A Maros megyei környezetvédelmi ügynökség vezetője, Dănuţ Ştefănescu nemrég úgy nyilatkozott, a megyében az optimális medvelétszám 240 lenne, az általa vezetett intézmény becslései szerint azonban 761, a vadásztársaságok közlése értelmében pedig 1286 egyed él a megye területén.(agerpres)

Nyitókép: zi-de-zi.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >