2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Dohotaru közbenjárására betiltották a motorcsónakozást a Tárnica-tavon

2019. október 10. 13:31, utolsó frissítés: 14:59

Adrian Dohotaru független parlamenti képviselő szerdán, Răzvan Cuc közlekedési miniszterrel együtt, a közösségi médiában közzétett videójában tudatta, hogy sürgősségi kormányrendelettel kivették a hajózható tavak listájáról nemcsak a Tárnica, hanem a Bélesi-tavat (Beliș-Fântânele) is.


Mint az ismeretes, nemrégiben a képviselő tematizálta a Tárnica-tói vízszennyezésének ügyét, amit a helyi sajtó is nagy figyelemmel követett, hiszen évek óta húzódó problémáról van szó. A független parlamenti képviselő neheztelte, hogy a helyi tulajdonosok motoros csónakokkal közlekednek, illetve sok esetben ürülékkel szennyezik a vizet, és gyakorlatilag az illegális építményeikkel teljesen elzárják az oda látogatók elől a vízpartot.

Dohotaru petíciót is indított és felvette a kapcsolatot – politikai színezettől függetlenül – az érintett képviselőkkel, hogy megállítsa az illegális tevékenységeket és beszüntesse a víztározó motoros hajók általi szennyezést.

Răzvan Cucot is megkereste, aki még a bizalmatlansági indítvány megszavazásának napja előtt eleget tett Dohotaru kérésének - aki egyébként nem szavazza majd meg az indítványt.

Dohotaru bejegyzésében emlékeztetett, hogy a motoros csónakok károsítják a kolozsváriak vizét és a biodiverzitást, különösen azért, mert ezekből a tavakból származik a víz, amit a Kolozs megyeiek isznak. A hajózható tavakról szóló, HG 665/2008 rendeletben még hajózhatóként szerepelt a két Kolozs megyei tó, annak ellenére, hogy ez ellentmondott a környezetvédelmi előírásoknak, amelyek szerint a motoros hajóknak nincs helyük környezetvédelmi területeken.A módosítás értelmében a Tárnica és a Bélesi-tavakon nemcsak a motorcsónak használata lesz tilos, hanem érinti a motoros pontonokat, a jet skiket, a vízi repülőgépeket, amelyekből egyre több volt látható az utóbbi években.

Dohotaru ugyanakkor leszögezte, a „harcnak” nincs vége. A Szamos-Tisza vízgazdálkodás szerint a Tárnica-tó vízminősége az utóbbi időben leromlott. Így a képviselő következő célja megszüntetni az illegális építményeket a védett területeken, hogy felszabadítsa a partot a Kolozs megyeiek és a turisták számára, illetve hogy megakadályozza, hogy a kanalizálás nélküli háztulajdonosainak szennyvizet engedjenek a tóba.

„Több mint 7500 ember írta alá a petíciót. El kell mondanunk a hatóságoknak, hogy a lehető legjobb vizet kell kapnunk. Add tovább a hírt, a petíció aktív marad, amíg egyesével meg nem oldódnak a problémák" – hívta fel a figyelmet Dohotaru.

A Tárnica-tónál tapasztalható állapotokról szóló helyszíni riportunk itt olvasható. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >