2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mészárlás készülődik Háromszéken: a medvéken kívül minden vadállatot kilőhetnek

2019. október 28. 16:30, utolsó frissítés: 16:30

Háromszéken hatalmas mészárlásba kezdenek a hatóságok: minden vadállatot kilőnek a sertéspestis veszélye miatt. Nemrég ugyanis egy nagyajtai és egy középajtai gazdaságban bukkant fel az afrikai sertéspestis, itt a hatóságok negyvenöt jószágot vágtak le.


Sebastian Cucu prefektus hétfőn sajtótájékoztató tartott, ahol a Sláger Rádió tudósítása szerint elmondta: a járványügyi vizsgálatok fogják megállapítani, hogy miként került a vírus a mangalica farmra: egyik változat az, hogy a farmon lévő tóra járó horgászok hurcolták be a betegséget valamilyen fertőzött ételmaradékkal, másik változat szerint az erdő szélén lévő disznófarmon élő állatok beteg vaddisznóktól kapták el a fertőzést.

Az elmúlt napokban három elhullott vaddisznót találtak Erdővidéken, Kormos és Hermány között, illetve Bardócon. Az előzetes vizsgálatok szerint ezek halálát afrikai sertéspestis okozta, a labormintákat elküldték Prahova megyébe, ahonnan várják a végleges eredményeket.

Addig is, amíg várnak, hétvégén elfogadtak egy akciótervet, amelynek értelmében a következő két évben kilőnek minden olyan vadállatot, amely a fertőző gócpontok 13 kilométeres körzetébe kerül. Jelenlegi becslések szerint ez háromszáz vaddisznót jelent, de élnek ott farkasok és rókák is, őket is elpusztítják. A medvék ezt most megússzák, ugyanis ők nem terjesztik az afrikai sertéspestist.

Minderről a háromszéki főállatorvos, Sikó Barabási Sándor számolt be. A vadászatnak azonban nem lesz határa a 13 kilométeres táv, ugyanis az akcióterv szerint egész Kovászna megyében irtani fogják a vaddisznóállományt, hogy négyzetkilométerenként csak egy maradjon.

A vadászok örülhetnek, a gazdákat óvatosságra intik

Sikó Barabási azt mondta, hogy a rendelet életbe ültetése a vadászokra hárul, ezért anyagilag is támogatják őket, így, aki a fertőzés 13 kilométeres védelmi övezetében kilő egy vaddisznó kocát az 400 lejt kap, aki az erdőben elhullott vaddisznó tetemet talál az 225 lejt kaphat, míg a védelmi övezetben kilőtt vadkanért 65 lejt fizetnek.

Sebastian Cucu prefektus elmondta: találkozót szerveztek a háromszéki vadásztársaságokkal és erdészetekkel, akiknek felhívták a figyelmét, hogy az afrikai sertéspestis a vadállatok körében is jelen van, illetve tájékoztatták őket a kilövési rendeletből következő kötelezettségeikre. Sikó Barabási Sándor hozzátette: a 13 kilométeres védelmi övezetben kilőtt ragadozókból labormintát kell venni és azt leadni az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatósághoz, a lelőtt vagy elhullt állat tetemét pedig az erdőben el kell ásni, nem szállítják azokat, hogy ne kockáztassák a fertőzés behurcolását más területekre.

A prefektus szerint nagyon fontos, hogy a sertéstartó gazdák megértsék a helyzet súlyosságát és betartsák a minimális biztonsági szabályokat, amit a helyi állatorvosok elmagyaráznak a gazdáknak. Például váltsanak lábbelit, ne ugyanazzal a gumicsizmával menjenek haza, amellyel belépnek az istállóba, másrészt az állattartóknak figyelniük kell, hogy az erdőből ne juthasson be a vírus a gazdaságokba, tehát ne hagyják szabadon a disznókat és használjanak fertőtlenítő szert ott ahol belépnek a farmra.

A háromszéki főállatorvos hozzátette: nagyon fontos, hogy a gazdák teljes sertésállománya legyen hivatalosan nyilvántartva és minden házisertésnek legyen azonosító fülszáma, ellenkező esetben, fertőzés esetén a gazda nem kaphat kártérítést, ám megbüntetik, ahogyan történt az erdővidéki mangalica farm tulajdonosa esetében is. (sláger rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >